divendres, de febrer 01, 2008

En dos dies: Lisboa

Lisboa és una ciutat encisadora. El millor és deixar-se perdre pels seus carrerons i descobrir els barris poc a poc, però per si de cas no tenim temps, aquí va una mini-guia de com veure la ciutat en dos dies, sense deixar-se rés important:


Ruta 1: Baixa, Barrio Alto, Chiado
Segurament tindràs l'hotel a la plaça Marqués de Pombal, ja que és on hi ha la majoria d'hotels de la ciutat i des d'on s'arriba des de l'aeroport. A la mateixa plaça hi ha el metro, que en dos parades et deixa a la plaça Restauradores. Des d'aquí es pot visitar la praça do Rossio (amb la seva modernista estació de tren ) i la praça da Figueira, on hi ha unes vistes fantàstiques del Castell.
Tornant a Restauradores, en un carreró estret hi ha un dels elevadors més coneguts de Lisboa, com és l'elevador da Gloria, i que puja en pocs minuts fins al Barrio Alto. Només baixar de l'elevador, a l'esquerra hi ha el primer gran mirador de la ciutat, el miradouro de Sao Pedro de Alcantara. Des d'allà es veu tota la ciutat i unes vistes impressionants de les muralles del castell situat al turó de davant (Lisboa, com Roma, té set turons).
Baixant pel Barrio Alto (on es pot tornar de nit i sopar als seus restaurants amb cantants de Fado) trobem carrerons tranquils, cerveseries (recomano la "cervejeria da Trindade", R. Nova Trindade, 20) i l'esglèsia do Carmo, o el que queda, ja que va ser derruida al terratrèmol de 1755 (com la major part de la ciutat) i que s'ha mantingut així com a recordatori.
Si continuem baixant arribarem al barri del Chiado, que
en realitat es refereix sobretot a la rua Garrett. Allà trobarem el cafè A Brasileira, el cafè més famós de la ciutat i que té a la seva terrassa una estàtua del poeta Pessoa assegut a una taula, la que ell utilitzava quan hi anava.

Un cop acabada la rua Garret, ens trobem de nou al barri de la Baixa, on hi ha l'elevador de Santa Justa, un ascensor creat per un deixeble d'Eiffel i que permet pujar de nou al Barrio Alto, i de prendre alguna cosa al restaurant i terrassa que té a la seva part més alta. Un altre elevador és l'elevador da Bica, més llarg que els altres, que es pot trobar a la rua de Sao Paulo, núm. 234 i que puja fins el Chiado.
A la Baixa, destacar la rua Augusta, que acava a la impressionant Praça do Comercio
i a la seva escalinata que entra al riu, i que és on es rebíen als alts dignataris quan anaven a visitar al rei de Portugal.


Ruta 2: Belem

A la praça do Comercio s'agafa el tramvía núm. 15 que et porta en 15-20 minuts al barri de Belem. La torre de Belem es va construïr per a defensar-se dels vaixells que entraven a la ciutat des del mar a través del riu. Costava uns 3 euros accedir-hi i realment val la pena pujar les seves escales recargolades fins al capdamunt, sobretot quan el sol es reflexa al riu i l'aigua sembla platejada.

Al costat de la torre hi ha el monument als descobridors, i a l'altra banda de la carretera l'impressionant mosteiro dos jeronimos, on no s'ha de deixar de visitar el seu claustre.
Aprop, hi ha restaurants, parcs, bars i sobretot la pastisseria més famosa de Portugal: "Antiga Confeitaria de Belem", on fan els famosos "pastéis de Belem", i que podem trobar a la rua da Belem.


Ruta 3: Castello de Sao Jorge, Sé, Alfama
Per a pujar al castell, recomano agafar el tramvía núm. 28 , de fusta i un dels pocs tramvíes antics que encara funcionen a Lisboa. S'agafa des del barri de la Baixa, a la rua Conçeiçao i et deixa al capdemunt del turó on es troba el Castello de Sao Jorge. Des d'allà, en els seus miradors i posteriorment un cop pujat a les seves muralles hi ha una perspectiva impressionant de la ciutat i del riu.

A l'hora de baixar, recomano fer-ho caminant (en 15-20 minuts es pot estar de nou a la Baixa). Es pot parar en els seus miradors, el Largo das Portas do Sol, que deixa veure la Lisboa que hi ha darrera el Castell, el barri da Graça, i sobretot l'increíble miradouro de Santa Luzia, decorat amb la famosa ceràmica portuguesa i que permet veure l'Alfama i el riu.
Baixant per la rua do limonheiro ens trobem també la Sé, que és com s'anomena a la catedral de Lisboa.

Quedarà tan sols passejar entre els estrets carrers del barri dels pescadors, l'Alfama, l'únic vestigi de la Lisboa d'abans del terratrèmol. No hi hauria cap ruta concreta, només deixar-se temptar per les olors, els avis asseguts a cadires al carrer, la roba estesa i no deixar de passejar. Tot i així, hi ha un edifici interessant, la casa dos Bicos, a la rua dos Bacalhoeiros.



A Lisboa hi ha moltíssimes coses més per a veure, però aquestes són les bàsiques. Si sobra temps també es pot creuar el riu en vaixell fins a Calcinhas i veure la ciutat des de l'altra riba de manera molt barata mitjançant els vaixells que es poden agafar al moll de Calcinhas, prop de la praça do Comercio. Al costat, a l'estació de tren de Cais do Sodré, també es pot agafar algun tren per a visitar Estoril o Cascais.

Una altra recomanació: a l'agafar els bitllets d'avió per a l'anada demaneu "finestra" al costat esquerra. A l'arribar a Lisboa veus tota la ciutat des de l'aire, i de molt aprop, ja que l'aeroport està tocant la ciutat.

Per descomptat, aquesta no és una guia de viatge, però si uns apunts per si no hi ha temps de veure Lisboa amb tot el temps que es mereix. Per a més informació sobre els llocs citats, fes click al mapa: