dijous, de gener 19, 2012

Barri Sèsam: 1 + 1 fan 2, no 456.


Digueu-me rara, però hi ha coses que jo no entenc, de l'economia.
Deu ser que no vaig anar a Esade, com l'Urdangarin, o a Harvard, com en Mas Colell.
Però a veure, si compto que tinc uns diners que no tinc i me'ls gasto, què passarà? Que tindré problemes, em sembla molt.
He sentit al Catalunya Vespre, el meu programa informatiu de referència, amb en Kilian Sabrià (que us recomano molt moltíssim) que en els pressupostos de la Generalitat d'enguany s'hi inclouen les partides que l'Estat no ha pagat perquè "hi ha el compromís que les pagarà". Cómor?
L'Enric Millo, al Polièdric (programa polític de CatInfo, a les 21.30 els dies de cada dia) explica que "hi ha la intenció de pagar el que es deu i que es buscaran fórmules".
La vicepresidenta, que era psicòloga però ja no tant, diu que si l'Estat hagués pagat el que devia, els famosos 756 milions de l'addicional 3a (addicional tercera és el nom de propi; el cognom és "mira-aquests-imbècils-de-catalans-que-segueixen-pensant-que-cobraran" llarg però amb pedigrí, ei), això, deia, que si haguéssim cobrat els 756 milions de l'addicional tercera s'haurien pogut pagar els 753 milions que es deuen als Ajuntaments. Ajuntaments que presten serveis que no els són propis perquè hi ha lleis que els obliguen a fer-ho (o no, però els seus alcaldes volen guanyar vots prestant serveis xaxiguais megaxupis i de gràtix, que això mola) i que no cobren. Entre ells, dels obligatoris i no propis, la llei de la dependència (les valoracions de dependències); entre els xupiguais, centres cívics per cada tres carrers, casals de gent gran per a cada illa de cases i centres esportius de franc per als aturats.

Torno al principi, perdó.
Però com poses al teu pressupost, com si els tinguessis, uns milions que no tens i que diuen que potser tindràs amb algunes fórmules imaginatives? Que no veus que així segur que vas pel camí del pedregar? Que no quadraran els números ni que els facis digitals????
Si jo fes els números de casa així ja m'haurien embargat fins i tot la tauleta de cafè de l'Ikea (4,5€ una Lack lacada). I aquest és el govern dels millors? Dels millors què? Dels millors redactors de carta de menú de bar de barriada?
I l'anterior tampoc no era el govern dels millors, ei. Que sentir tot un exconseller que es va endur la Conselleria a la seva ciutat perquè li feia mandra traslladar-se a la capital del país (on s'és vist moure un ministeri de la capital!) o llevar-se més d'hora per arribar a l'hora a la feina, dir que és més important invertir en la Llei de Barris que en les línies de metro o de tren perquè "fan més inversió per a les empreses" és per posar-se a plorar.
O a tremolar.
O a les dues coses.
Jo, per si de cas, he obert una llauna de cervesa.
A les penes, punyalades. I als exconsellers, collejes. Als consellers, ... millor no ho dic, que encara estic localitzable.

1 comentari:

Montserrat Brau ha dit...

Això no es diu "economia creativa" o alguna cosa igual de fabulosa? En fi...