dimecres, de juliol 16, 2008

Somien els androides en ovelles mecàniques? Philip K. Dick

Per què tothom coneix Blade Runner i difícilment algú s'ha llegit el llibre, que és aquest, Somien els androides en ovelles mecàniques?
La pel·lícula és genial. Un gran referent de la ciència ficció. Immensos el Harrison Ford (que vellet que està a a l'última d'Indiana Jones... el temps no passa en va...), el Rutger Hauer, la Sean Young, fins i tot la Daryl Hanna. Tots estan fantàstics. El Ridley Scott va crear tota una iconografia que gran part de les pel·lícules de ciència ficció posteriors van copiar. La banda sonora original de Vangelis és imprescindible. D'acord amb tot.
Però el llibre és encara millor. Els dilemes morals que es plantegen a la pel·lícula, esbossats més que explicats, al llibre es desenvolupen molt més. El final és diferent. El protagonista, en Rick Deckard (que evidentment té la cara del Harrison Ford a aquestes alçades), és molt més torturat, molt més ambigu, molt més complex que a la pel·lícula. Les decisions no són tan fàcils. La compassió, l'empatia, les emocions, prenen molta més importància.
Per tant, dues recomanacions: compreu-vos la pel·lícula i mireu-la fins a cent vegades, que no cansa. Però llegiu-vos el llibre, encara que sigui agafant-lo a la biblioteca (el senyor Dick va morir fa no gaire i ja no ingressa per drets d'autor, tot i que pobre de solemnitat tampoc no era...). El disfrutareu encara més que la pel·lícula, encara que sembli estrany.