dimarts, de gener 12, 2010

Tu, de què vas?



Els de l'ajuntament de Vic han anunciat que no empadronaran a persones que no tingin regularitzada la seva situació administrativa. Ras i curt, que els que no tinguin papers, no tindran padró. Fins aquí, des del meu punt de vista, deplorable, perquè l'única cosa que estan fent és fer-li la campanya electoral al racista, xenòfob i pervers de l'Anglada, de Plataforma per Catalunya. A sobre, de gràtix. L'home es deu estar fregant les mans.
Però això em preocupa relativament poc. El que em fa pànic és el que està fent el Basté, que porta dos dies fent unes tertúlies i amb uns tertulians i tertulianes que estan ratllant també el racisme, la xenofòbia i la perversitat, des de les seves tribunes daurades i impol·lutes, d'intel·lectualitat del país. Ja podem patir si aquesta gent són els intel·lectuals.
En Basté hauria de començar a entendre que treballa en un mitjà de comunicació, que no està assegut en una taula de cafè amb uns amiguets i xerrant al menjador de casa de tot allò que els passa per la barretina. Perquè aquesta barretina que estan, suposadament, defensant en primer lloc no és seva en exclusiva i en segon lloc no és igual per a tothom.
Amb quin dret s'atorga ser la veu de Catalunya? Amb quina presumpció la seva veritat és la veritat de tothom?
Amb quin dret li pregunta a un noi que es diu Karim i que parla un català perfecte d'on és originari? I els que estaven asseguts a la taula, poden treure a lluir orígens que es remontin al segle X, amb Ramon Borrell negant-se a renovar el vassatge amb els francs? Quan s'adonarà el Basté i tota la gent com la que tenia asseguda a la taula que el Karim s'hagués pogut dir de cognom Castells? I que aviat hi haurà Núries Al Nassir, Yéssiques Salvador, i qualsevol de les múltiples combinacions de noms i cognoms catalans i foranis?
Què li molesta al Basté i als seus contertulis? El color de la pell o el comportament d'algú? L'ocupació del carrer que es fa, els molesta perquè ocupen l'espai o perquè són marroquins? Els molestaria igual si fossin nascuts a Berga? Els crits, la música, el que molts d'ells no parlin el català, no se n'han adonat que també és responsabilitat nostra, que som permissius, ganduls i canviem d'idioma a la que ens sembla que algú no ens entén?
Visc al centre de Barcelona i no crec ni en papers per tothom ni en que aquí hi cap tothom. És estúpid i de ser curts de gambals pensar-ho, a part de ser un miserable, perquè és mentida. No hi cap tothom. I percentatges de població de fora de més del 40% en zones del país és inaguantable en qualsveol comunitat. Però el que és evident és que no podem agafar i fotre'ls fora, perquè ja hi són, han vingut per quedar-se i per llaurar-se una vida aquí. Busquem fórmules perquè siguin dels nostres, siguin quins siguin els nostres. Perquè no hi hagi un ells i un nosaltres. I no demanem solucions a una classe política, perquè no existeix una classe política. N'hi ha uns quants que es dediquen a al política, i d'aquests uns quants n'hi ha massa que ja fa massa temps que s'hi dediquen i que haurien de deixar de fer-ho, perquè pensen amb esquemes del segle XIX al segle XXI.
Però també hi ha premsa que s'ho hauria de fer mirar. De fet, la majoria. Perquè fa molts anys que espero sentir un mitjà de desinformació que no em vulgui manipular, fer combregar amb rodes de molí, fer-me creure que la seva veritat és l'única i que ells sí que saben què hem de pensar.
Per sort, la ràbia m'ha fet recuperar uns vells coneguts, Els Pets. I mira, he recuperat Tu de què vas i No n'hi ha prou amb ser català. Basté, recupera'ls i aplica't el "de català no s'hi neix, se n'exerceix". I de passada, que la Rahola recordi que ella amb els feixistes no s'hi asseu, els combat. Aquests últims dies sembla que, a més, s'apunti al seu bàndol...

2 comentaris:

Mireia ha dit...

Uuuualà! No he sentit al Basté, bàsicament perquè he deixat de sentir El món fa un temps per culpa seva, però ja el veig...

Tot plegat és complex però no crec que espugui tractar ales persones d'aquesta manera. Jo tampoc crec que "on caben dos, caben tres" però fer veure que no hi són no és una solució, tens raó quan dius que cal que siguim nosaltres qui apliquen solucions per "la plena integració" ( no m'agrada aquesta paraula, però s'enten no?)

Àlex ha dit...

Mireia, perdona el munt de dies sense respondre't...
Sí, ja recordo que vas deixar d'escoltar el Basté pel seu pitet, que et posava de mal humor al cotxe.
Sí que és complex, sí. Però realment no crec que el sistema sigui tractar les persones com a mobles. I serà més complex i els problemes s'aniran podrint si no tenim la capacitat de seure, buscar fórmules de convivència.
I potser la millor manera d'evitar la migració irregular és evitar que la gent hagi de marxar de casa seva.
No trobes?