diumenge, d’abril 05, 2009

La segona mort de Jesús de Natzaret, Francesc Puigpelat

Me'l van regalar gairebé l'endemà que hagués sortit publicat. En Puigpelat és un dels meus autors preferits i sempre que treu alguna cosa, ràpidament la llegeixo.

La segona mort de Jesús de Natzaret és, com Roger de Flor, el lleó de Constantinoble, i Els llops, una novel·la negra. Hi ha un assassinat, el de Jesús de Natzaret, i algú que investiga qui l'ha mort i per què. Tenint en compte que Jesús de Natzaret és bastant conegut qui el va matar i per què, el plantejament de la novel·la és, si més no, curiós.
Es basa en la teoria que el protagonista, Antoni Alexandre David, banquer, jueu de la Diàspora i nascut a Antioquia, no creu que Jesús hagi mort, perquè assegura que acaba de prendre una copa de vi amb ell i que, per tant, qui ha mort i qui ha començat a generar un moviment social (el que serà el cristianisme) és una altra persona. El seu pare l'envia a investigar la mort de Jesús, perquè li acaben de fer un préstec de molts diners i creuen que tot plegat ha estat una argúcia per estalviar-se tornar el préstec.
A partir d'aquí es desenvolupa una intriga en la qual s'hi barregen política, religions, fes, creences, homes, dones, enganys, certeses, història... Una barreja interessant i curiosa, que fa que el llibre sigui amè de llegir i farcit de dades històriques.

Puigpelat desenvolupa una història que es mou a través dels continents i de les diferents religions, però sobretot és un llibre que revaloritza el paper de les dones en la història i la religió. Cosa que d'altra banda ja tocava, perquè si s'ha de fer cas a les paraules de Déu a l'obra de teatre d'Aurora de Gollada, "les dones sí que tenien un paper en el cristianisme; qui us creieu que va servir la taula en el Sant Sopar"?

El llibre val la pena i si podeu, mireu de recuperar el text de l'obra de teatre, de Beth Escudé i interpretada per Mònica Glaenzl en el paper de la senyora De Gollada, també.

3 comentaris:

Mireia ha dit...

No he llegit mai res d'aquest autor; però el tema em fa mandra. En ell últims anys hi ha hagut tantes novel·les amb la religió de rerefons Potser d'aquí a un temps, no estaré tant saturada

kweilan ha dit...

Jo tampoc no he llegit res i no conec aquest autor. Gràcies per la reomanació!!

Àlex ha dit...

Tens raó, Mireia, en què aquest tema ha estat "de moda" en els darrers mesos... De fet, jo també n'estava saturada, però mira, en Puigpelat sempre em cau bé. Quan ja no estiguis saturada, comença per aquest!
Kweilan, et recomano Roger de Flor, per començar amb Puigpelat. Per mi, és el millor.
Bona Pasqua a les dues!